Vitello tonnato (teľacie s tuniakovou-kaparovou omáčkou)

Zloženie

na 4 porcie potrebujete:
Na prípravu mäsa: 600 g teľacieho karé alebo stehna bez kosti – 1 stonku zeleru – 1 stredne veľkú cibuľu – 1 mrkvu - 1 pohár suchého bieleho vína – soľ podľa chuti
Na omáčku: 240 g Rio Mare tuniaka v olivovom oleji – 2 žĺtky - 4 filety ančovičiek konzervované v oleji – vysušené kapary naložené v octe v množstve 1 polievkovej lyžice – 280 g olivového oleja – šťava z ½ citróna – soľ a čierne korenie podľa chuti

Stampa Ricetta

Zdieľať recept

Použitý produkt

Tuniak v olivovom oleji

Objavte viac

Príprava

    1. Uveďte 2 litre vody do varu, pridajte dobre očistenú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, víno a mäso a dochuťte soľou, varte asi 1 a pol hodiny a nechajte vychladnúť.

    2. Dajte žĺtky, štipku soli a korenia a pár kvapiek citrónovej šťavy do misky mixéra alebo kuchynského robota a zmiešajte všetky ingrediencie dohromady. Použite najprv nižší výkon, ktorý postupne zvýšite. Pomaly prilievajte do zmesi olivový olej. Keď omáčka začne emulgovať, pridajte postupne citrónovú šťavu. V prípade, že sa majonéza „zrazí“, dajte vaječný žĺtok do čistej misy, rýchlo vyšľahajte a postupne pridávajte zrazenú majonézu. Ak ste v časovej tiesni, môžete použiť 250 g hotovej majonézy. Keď je majonéza hotová, pridajte tuniaka, sardely a kapary a miešajte prísady jednu minútu, aby ste vytvorili hladkú, smotanovú omáčku.

    3. Ak je potrebné, aby bola omáčka hladšia, môžete pridať niekoľko lyžíc studeného vývaru z vareného mäsa. Omáčku môžete odľahčiť tiež pridaním pár kúskov varenej zeleniny z vývaru. V tomto prípade budete zrejme musieť znova zmiešať všetky ingrediencie.

    4. Mäso z vývaru vyberte a nechajte odkvapkať, nakrájajte na tenké plátky a usporiadajte plátky na tanieri. Prelejte omáčkou, nechajte odpočinúť na chladnom mieste najmenej jednú hodinu a potom podávajte.