Vitello tonnato (teľacie s tuniakovou-kaparovou omáčkou)

Zloženie

na 4 porcie potrebujete:
Na prípravu mäsa:
600 g teľacieho karé alebo stehna bez kosti
1 stonku zeleru
1 stredne veľkú cibuľu
1 mrkvu
1 pohár suchého bieleho vína
soľ podľa chuti
Na omáčku:
3x 80 g Rio Mare tuniaka v olivovom oleji
2 žĺtky
4 filety ančovičiek konzervované v oleji
vysušené kapary naložené v octe v množstve 1 polievkovej lyžice
280 g olivového oleja
šťava z ½ citróna
soľ a čierne korenie podľa chuti

Stampa Ricetta

Zdieľať recept

Použitý produkt

Tuniak v olivovom oleji

Objavte viac

Príprava

    1. Uveďte 2 litre vody do varu, pridajte dobre očistenú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, víno a mäso a dochuťte soľou, varte asi 1 a pol hodiny a nechajte vychladnúť.

    2. Dajte žĺtky, štipku soli a korenia a pár kvapiek citrónovej šťavy do misky mixéra alebo kuchynského robota a zmiešajte všetky ingrediencie dohromady. Použite najprv nižší výkon, ktorý postupne zvýšite. Pomaly prilievajte do zmesi olivový olej. Keď omáčka začne emulgovať, pridajte postupne citrónovú šťavu. V prípade, že sa majonéza „zrazí“, dajte vaječný žĺtok do čistej misy, rýchlo vyšľahajte a postupne pridávajte zrazenú majonézu. Ak ste v časovej tiesni, môžete použiť 250 g hotovej majonézy. Keď je majonéza hotová, pridajte tuniaka, sardely a kapary a miešajte prísady jednu minútu, aby ste vytvorili hladkú, smotanovú omáčku.

    3. Ak je potrebné, aby bola omáčka hladšia, môžete pridať niekoľko lyžíc studeného vývaru z vareného mäsa. Omáčku môžete odľahčiť tiež pridaním pár kúskov varenej zeleniny z vývaru. V tomto prípade budete zrejme musieť znova zmiešať všetky ingrediencie.

    4. Mäso z vývaru vyberte a nechajte odkvapkať, nakrájajte na tenké plátky a usporiadajte plátky na tanieri. Prelejte omáčkou, nechajte odpočinúť na chladnom mieste najmenej jednú hodinu a potom podávajte.